Krmiči holubů, nebo šedí panteři?

Naše videa

Za císaře pána

Ako sa varia halušky

Co vidím z okna ložnice

Dolina


Chvilka poezie

  • english

Steak pečený v troubě

Úvodní stránka » Steak pečený v troubě

Milan Kaluš – Santa Fé, Nové Mexiko, USA
Steaky dělám na grilu na piňonovém dřevě, které jim dává výbornou vůni. Nejdřive maso 2-3 dny marinuji a potom teprve griluji. Jestli je steak dost udělaný poznám podle toho, že maso naříznu.

Četl jsem, jak dělat steaky v troubě, což má velkou výhodu, že se nemusí venku rozdělávat oheň. Maso na steaky je nejlepší ze hřbetu s kostí. Steak „porterhouse“ anebo „rib eye“ má být 3-5cm tlustý. Trouba se předehřeje na 230 stupňů a zároveň se na ploténce ohřeje pánev bez omastku do horka. Posolený a opepřený steak se na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany opeče až dostane tmavou krustu. Potom se pánev dá do předehřáté trouby na 14 minut. Steak je hotový, když maso po zatlačení prstem lehce povolí. Maso by mělo mít uvnitř teplotu 50 stupňů, ale když se měří teplota vpichovatelným teploměrem, vytéká šťáva.

Doporučuje se 5 minut počkat, než začnete steak krájet a podávat.