Krmiči holubů, nebo šedí panteři?

Naše videa

Za císaře pána

Ako sa varia halušky

Co vidím z okna ložnice

Dolina


Chvilka poezie

Řezník = masový vrah

Úvodní stránka » Řezník = masový vrah

Léta se spekuluje o tom, že maso není dvakrát zdravá strava. (O škodlivosti kouření se ostatně spekulovalo sto let, než se to stalo obecně přijatým poznatkem.) V Archives of Internal Medicine se ale objevila velmi obsáhlá studie o spojení konzumace masa s předčasnou smrtí. Výsledek: 10 deka červeného masa denně zvyšuje pravděpodobnost předčasného úmrtí o hrozivých 30%!

Studie se opírá o sledování 6.000 převážně bílých dobrovolníků ve věku 50 až 71 let a závěr je jasný. Kdo jí hodně červeného a zpracovaného masa, dříve umírá. Naopak kdo konzumuje drůbež a ryby, má o 8% nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí, než je průměr.

Za červené maso se považuje hovězí, vepřové, slanina, šunka a vnitřnosti, za zpracované maso hamburgery, uzeniny, paštiky nebo lančmít. Spotřeba zpracovaného masa byla sledována zvlášť (Američani se živí hamburgery, Češi zase špekáčky, párky a salámem) a má na svědomí rakovinu (zejména tlustého střeva a konečníku) a kardiovaskulární choroby.

Možných spojení mezi červeným masem a smrtí je hned několik. Vařené nebo pečené maso je zdrojem několika karcinogenů, přebytek železa v hovězím zase může způsobit oxidační poškození buněk. Dále je maso zdrojem nasycených tuků spojovaných s kardiovaskulárními chorobami a rakovinou prsu či střev. A také je logické, že kdo jí hodně masa, o to míň pak jí zdravé potraviny jako ovoce a zeleninu. Maso drůbeže naopak obsahuje více nenasycených tuků a rybí zase omega-3 mastné kyseliny.

Co si z toho odnést je jasné. Kdo si nechá poradit, měl by omezit vepřové a hovězí, nahradit ho kuřetem a mořskou rybou, jíst hodně zeleniny – a úplně vynechat uzeniny a hamburgery. Těším se, až na balíčcích masa v hypermarketu bude povinný nápis: Ministerstvo zdravotnictví varuje, že červené maso škodí zdraví.

Komentáře

  1. Jo, zase naprosto převratná studie… Jasně, že kdo se cpe bůčkem a slaninou má větší naději na infarkt, případně jiné zdravotní problémy spojené s rizikem předčasné smrti. Platí to co všude, vše si musí zachovávat zdravou rovnováhu.

  2. Nepochopil jste to úplně přesně. Není řeč jen o bůčku a slanině, ale o hovězím a vepřovém obecně a dále o zpracovaném a uzeném mase.

  3. Můj pradědeček jedl samé maso a napájel se pivem a zemřel v 97 letech.Jeho žena pila mléko a jedla buchty a dožila se 89.Možná je to o jídle,ale také o genech a karmě.

  4. Pavel Mazal

    Už staří římané říkali „ničeho příliž“.
    Což hovoří za vše…

  5. Pavel Mazal

    Jéžiš,přece se píše-příliš-
    omluvte nebohého starce…
    mea maxima culpa

  6. Souhlasím s názorem Lenky je to hlavně o genech , které jsme zdědili po předcích. Je to take o pohybu . Nevidím v mase a hlavně v červeném žadný problém.

  7. Jinak bych rád podotknul že tyhle stránky napsal nejspíš vegan nebo makrobiotik což podle mne nejsou normalní lidé , par jich znám přeji hezký den.

  8. Ono je dnes těžké jíst zdravě?! když nevíme původ různých bio produktů, kde se pěstují, čím se hnojí, kdy se sklízejí. V poslední době je patrné i naftové znečištění zaručeně zdravých mořských ryb aj. Tady bych byl opatrný co je zaručeně nejzdravější. A co naše sladkovodní ryby, ty už jsou otrávené asi hodně. Je smutné, že podporujeme farmaceutické giganty potravinových doplňků. Byznys je byznys, velmi zlé rčení.

  9. mno hlavne ze pisete , ze drubez je zdrava. Mnho jasne , hlavne ta drubez nacpana hormonama . Nebo jist kvalitni dovazenou zeleninu / ovoce nacpany pesticidama. Jeste lepsi . Jdu si dat bucek , at uz to mam za sebou, kdyz ta studie je tak prevratva . Udelam vam tech studii 10 za rok, ale jen kdyz si to radne zaplatite.

  10. nejvice cloveku skodi jeho vlastni demence, a jeste vice to skodi vsem okolo.