Krmiči holubů, nebo šedí panteři?

Naše videa

Za císaře pána

Ako sa varia halušky

Co vidím z okna ložnice

Dolina


Chvilka poezie

  • english

Havajský kurs vaření pro labužníky

Úvodní stránka » Havajský kurs vaření pro labužníky

Jeli jsme do městečka Kahana na kurs vaření v restauraci Roy. Je to řetězec restaurací hawaiiského jídla nejen na Hawaii, ale také v několika státech na pevnině. Naším úkolem bylo připravit večeři o třech chodech pod dohledem slavných kuchařů. Přijeli jsme sice do prázdné restaurace, ale kuchyně byla rozpálená. Kuchaři neboli „chefs“ byli připraveni k vyučování.

Celý tento program připravila společnost Gourmet Cooking and Gourmet Events Hawaii, jejíž presidentka v černých společenských šatech nás srdečně přivítala. Společnost se zabývá organizováním kulinářských lekcí, její chefové dávají privátní lekce doma, lze si od nich nechat připravit slavnostní večeři a také se s nimi podívat na zeleninovou farmu nebo na dražbu ryb.

Dostali jsme na posilnění kávu a víno, oblékli jsme si černé zástěry, připíchli si jmenovky a začali se dívat, jak se vaří. Po vybídnutí jsme vařili pod dohledem sami. Pro předkrm jsme dělali lovené měkkýše se zeleninou po Japonsku (Diver Scallops and Vegetable Kakaige). Hlavním jídlem byly na pánvi smažené kostky hovězího od žebra a krevety (Kalbi Glazed Short Ribs and Spicy Kung Pao Crispy Prawn) a jako moučník jsme upekli křupavý banánový smetanový desert (Banana Cream Crisp).

Můj vztah k vaření je opačný než k jídlu. Zúčastnil jsem se tak, že jsem pokládal měkkýše se zeleninou na pergamenový papír a pak je opatrně hlavou dolů ponořoval do vařícího se oleje, aniž bych se postříkal nebo popálil. Zbytek lekce jsem věnoval fotografování a vyptávání se vrchního chefa, jak se stát kuchařem. Odradilo mne to, neboť každý kuchař, než se dostane k plotně, musí mýt nádobí. Chef mi ukázal nejen mycí linku, ale také velkou lednici a sklad. V kanceláři měl nepořádek, kuchyně byla čistá jako klícka.

Oběd byl vynikající a chutný. Podávalo se značkové víno a zmrzlina. Zdálo se mi, že připrava jídla byla jednodušší, než by se dalo soudit podle ozdobných názvů v menu.

Milan Kaluš – Santa Fe, Nové Mexiko

Komentáře

  1. je to zajímavé vaření ale mam raději českou kuchyni

  2. Zní to zajímavě, receptík nějaký by nebyl?