Krmiči holubů, nebo šedí panteři?

Naše videa

Za císaře pána

Ako sa varia halušky

Co vidím z okna ložnice

Dolina


Chvilka poezie

Halušky

Úvodní stránka » Halušky

Halušky ako varí pán Matiáš z Horných Plachtiniec

Vzhledem ke komentářům, které se po zveřejnění videa objevily, přidávám hlasování o klíčovém tématu.

Patří do halušek vejce nebo ne?
Zobrazit výsledky

Komentáře

  1. Nó, kus inak by som to ja robil,
    žiadne vajce, voda, múky tretinu,
    potom sú to poriadne halušky,

    ale to je umenie aby sa nerozpadli, keď sa štikajú z dienka.

    Okrem bryndze sú výborné aj s kyslou kapustou, alebo s tvarom na slano, poliate upraženým maslom.

  2. Hmm, možná taky že Dolňáci, jako je na videu, dělají halušky jinak než Horňáci

  3. oprava: tvarom = tvarohom :)

  4. tak akoze … iny kraj, iny mrav. mne hovoria kamarati, ze robim najlepsie halusky, ake kedy jedli, a to niektori z nich su doslova odbornici. rozhodne nedavam vajce, nesolim cesto (solit sa ma len voda), davam polohrubu muku, pokial su zemiaky mlade (maju vela vody), tak aj zemiakovu stavu mierne zlejem. ked je cesto redsie, halusky sa hadzu do vriacej vody, ak je cesto pevnejsie, moze sa aj do vody na slabom plameni. „Piestik“ sa u nas vola lopar, hadze sa nozikom, ale niekomu skor vyhovuje cajova lyzicka. Bryndzu miesame s kyslou smotanou zhruba v pomere 2:1. Vybrane halusky davame do velkeho hrnca, kde sa predtym vyskvarila slanina (je lepsia kvalitna udena, ako tie vodou napustene a prskajuce oravske apod.) a kazdu davku premiesame. Nakoniec sa do hrnca primiesa bryndza a … dalej to uz poznate. Tip na zaver: najidealnejsie obdobie na robenie B.H. je v maji, zo starych zemiakov (maju maly obsah vody) a majovej bryndze (najlepsia). Ten kto si chce dopriat dokonalost, nech si na halusky na tanieri nastruha troska syra (odporucam neudeny Krivan).

  5. Pan Matiáš z Horných Plachtiniec by mohol radsej varit nieco ine, nakolko do pravych bryndzovych halusiek sa dava viacej zemiakov, menej muky a bez vajca a vody, toto my skor pripomina halusky k nejakemu paprikasu….

  6. taky si myslím, že do halušiek vajce nepatří, ale stejně se mi sbíhaly sliny. Taky do Plachtiniec nepatří ta fujara na začátku.
    souhlasím s „pejay“
    :O)

  7. Já jsem od Plzně a nejsem z toho moc moudrá. Když tam nedám vejce, tak se mě halušky přece rozpadnou? Moje babička měla za muže Slováka a měla takový struhadlo. A dávala do halušek ještě uzený a zelí (kapustu asi tomu říkáte) a byla to báseň. Dnes budou k obědu, tak uvidíme. Držte palce. Eva

  8. HELE LIDI,SICE MAM PRABABICKU SLOVENKU,ALE CO SI PAMATUJU,HALUSKY NEVARILA NIKDY.A JESTLI JE TAM VEJCE NEBO NENI,MYSLIM,ZE NENI,TAK SE TO DA VARIT KLIDNE I Z PYTLIKU OD VITANY.A S UZENYM A SE ZELIM TO POZIVATELNY JE.PRISTE SE PODIVAM,CO JE NAPSANY NA KRABICCE,NEZ VYNDAM PYTLIK SE SMESI NA HALUSKY.MEJTE SE .

  9. Vejce tam nedávám a občas je udělám i ze sáčku (jsou dobré). Místo brynzy jde použít sýr niva (musí se rozdrobit na teplé halušky, aby se pěkně roztekla) + anglická slanina, nebo s dušeným zelím a anglickou. Obojí je to mňamka…

  10. halusky bolo jedlo chudobnych ludi, teda ak bolo v ich dome vajce, tak len pre male deti a rekonvalescentov, alebo odlozene na sviatocne pecenie. takze bez vajca. muka hladka ci polohruba, alebo polnapol. cim menej muky v pomere ku zemiakom tym lepsie halusky. je to kumst spravne odhadnut. hrnec nie maly min 20 cm priemer. ked sa vari vacsie mnozstvo, voda bude skrobovita a nerozpadavaju sa. oplati sa obetovat prvu malu davku cesta aby sa vo vode rozvarilo potom to ide super, mozme do vody dat povarit aj zbytky zemiakov po struhani aj vodu zliatu zo zemiakov ak su prilis vodnate. ale vyberieme to cednikom a pokojne dame do nachystanych skvarkov a pomiesame s dalsou a dalsou varkou vyhadzanych halusiek. spravni fajsmekri pohrdaju tym aparatom zvanym haluskar, halusky musia byt hadzane z loparika do variacej vody, parkrat pomiesame a kazda davka vybrata hned ako vyplavu na hladinu v mierne variacej sa vode. ked uz je voda skrobnata prelejeme kazde vybrate halusky v cedniku nad hrncom hrncekom studenej vody /tym zaistime aj dostatok vody v hrnci/ oklepeme a potom vyklopime do omastku so skvarkami a pomiesame. ked solime cesto nesolime vodu a naopak. treba skusit tak i tak a robit podla vlastneho gusta a ani suroviny nie su vzdy rovnake chce to prax aby bol vysledok vzdy prijatelny. hovori sa ze na jednu halusku jeden oskvarok, ma to plavat v masti, pouzivame len obycajnu udenu slaninu /ziadny bocik, oravsku, anglicku a inu/alebo aj pokrajanu opecenu klobasku a okrem klasickych bryndzakov sa robia s tym co je doma – tvaroh, dusene zeli cerstve aj kysane, ostiepok, iny topiaci sa syr, vajce, vcitane suroveho kysaneho zelicka jemne krajaneho, ale na jednej porcii nemiesame rozne druhy, pije sa kysle mlieko a pod. alebo pivo.
    dokaz ze ste varili spravne bude ak sa vam naspodu hrnca nic neprilepi nedajboze prihori. ked varite zo sacku tak do toho minimalne jeden surovy zemak nastruhajte.
    nakoniec hadanka:
    ktora haluska je najrychlejsie uvarena ? no predsa ta posledna.

  11. Halušky mne učila vařit stará paní ze Slovenska a můj kamarád, kterého rodiče jsou Slováci. Nepatří do nich vejce ani voda, jen brambory, sůl a polohrubá nebo hrubá mouka, nikdy hladká. Když se hážou z prkýnka, říká se jim koníky.

  12. Iny krajiný recept. Ja halušky robím s vajcom, ale občas sa mi stane, že zemiaky mám už nastruhané a zistim,že nemám doma vajce a do obchodu sa mi nechce.Tak,že dá sa aj vajcom aj bez vajca.

  13. Z toho, čo som si tu prečítala by neznalý človek mohol aj zblbnúť. Som z Gemera a viem, čo znamenajú ozajstné slovenské halušky – naljepšie to popísala Evelína a tak odporúčam tým, ktorí sa to chcú naučiť, aby si to ešte raz prečítali. Ostatné príspevky sú len meditácia na tému „halušky“. Neznalému ozajstnej chute dobrých slovenských (a pravých) halušiek môže vyhovovať aj to, čo stvorí z krabice kúpenej v obchode, ale nevie o čo prichádza.
    A už len na okraj – mám dvoch synov a povedala som (jasné, že len polovážne), že test pre „nevestu“ bude to, či bude vedieť uvariť dobré halušky :-)

  14. Asi budou dobré ,ale babička ze slovenska mě je učila jinak .
    Vařím je tak jako ona a také nemají chybu. Dělám je pouze z hladké mouky ,sůl a voda k tomu zelí a uzený….nebo perkelt …no…mňam :-))

  15. Můj přítel rád vaří. Je to jeho „koníček“. Dělá i halušky. Nevím přesně jak, ale z polohrubé mouky a bez vejce. Nevím, zda jeho recept je hybrid různých možností nebo jeho inspirace (rád experimentuje), ale je to vždy pro mne jídlo sváteční.

  16. Pochádzam z Liptova, kde sa halušky varili veľmi často. Ja ich tiež varievam presne tak ako som sa to naučila od mojej mamy. U nás nikdy do cesta nešlo vajce a dávala sa iba hladká múka. Cesto muselo byť „akurát“, aby sa vo vode nerozchádzalo. Halušky sú najlepšie s čerstvou bryndzou, ktorú si moja maja robievala doma z ovčieho syra. Ja si zvyknem cestou domou kupovať výbornú bryndzu na salaši pri Ružomberku a zamiešam do nej aj kyslú pochúťkovú smotanu. Samozrejme polejem rozpraženou slaninkou, do ktorej pridávam aj maslo – to je potom dobrota.

  17. Pro kolegyni od Plzně. Těsto musí mít takovou konzistenci, že se válí po prkénku jako ta chytrá guma co má ministr Langer nebo takový umělohmotný slizoun, co se hodí na okno a on se přilepí a pomalu se valí dolů. Pak není třeba žádné vejce. To mi poradila jedna Východňárka už před mnoha lety. Takže když otevřu nějakou kuchařku a u halušek je napsané vejce, tak už je to jenom napodobenina halušek.

  18. Nie je dolezite,odkial ste,hlavne je mat cit pre varenie,a vlozit do toho kus srdiecka,umu a zrucnosti.Potom su aj halusky a kazde jedlo bezvadne a nema to chybu.No,a ked to konzumujete s tymi spravnymi ludmi,je to este prijemnejsie.Mimochodom,ja pochadzam z Kosic,do halusiek davam vacsinou hrubu muku a vajicko moze byt,ale nemusi.Su super,tak ci tak.Samozrejme zaklad je kvalitna bryndza,napr. zo Zvolenskej Slatiny alebo Červeného Kameňa…

  19. Jak to tady čtu tak žasnu na ty různé názory zda-li vejce či ne. Pravé halušky bez vejce!/hladká mouka nebo lze i na půl-jak kdo chce/vodu z brambor slít. Vejce patří pouze do noků které si můžeme dát s perkeltem nebo dobrou smetanovou omáčkou. Toť moje znalosti o haluškách a vím o čem píši-moje matka mě je naučila vařit a moji kamarádi a známí se mohou utlouci.Máme rádi s tvarohem / na slano / a výborné jsou i s kysaným zelím a škvarky. Přeji dobrou chuť a už se mě sbíhají sliny.

  20. http://www.bryndziaren.sk/sk/recepty.html
    je tam recept aj s vajcom aj bez vajca … kazdy ma ten svoj spravny recept, ide hlavne o prax , aby clovek podla cesta spoznal ci budu dobrej konzistencie a nerozvaria sa

  21. Přátelé, z Vaší písemné diskuse vyplývá: „Co člověk, to názor!“ – každý má svou „pravdu“…. a to je dobře!!! jinak by na světě byla nuda…. je třeba rozlišovat, kde můžeme připustit kompromis a kde naopak nelze „couvnout“ …. přikláním se k myšlence, že u jídla (i během jeho přípravy) má být předně pohoda nezávisle na tom, zda-li je či není v haluškách vejce, a jsou-li s brynzou, tvarohem či kyselým zelím…(jiný kraj, jiný mrav)… můj manžel je „Krkonošák“ každým coulem a Vašim „haluškám“ se tam neřekne jinak než „Chlupaté knedlíky“ – v naší veliké rodině se posléze ujaly jako „chlupáče“ a chutnají vždycky jedno s čím jsou, hlavně, že je ta dobrota na stole a že VÚBEC JE !!! Nechte si chutnat….

  22. Halušky varíme zásadne bez vajíčka.
    S vajcom a bez zemiakov sa varia nočky. Najlepšie sú bryndzové so slaninkou a smotanou. Klasika.

  23. Manželka pripravuje skvelé halušky, tuším (lebo nie som kuchár), že bez vajíčka a vody, ale dávnejšie som sa dozvedel, že halušky sa pozdvihnú roztlačeným strúčikom cesnaku do cesta, ktorý v haluškách vôbec necítiť. Odvtedy to manželka aplikuje a sú výborné.

  24. Ak sa pripravujú bryndzové halušky, tak žiadne vajíčko do cesta nedávame. Cesto sa pripravuje zo 4 – 5 väčších zemiakov. Najlepšie sú staršie, ktoré nemajú toľko vody. Ak sa Vám zdá, že sú suchšie, tak môžte pridať trochu teplej vody, ale určite nie 1/2 litra. Pridáte toľko polohrubej múky(z hladkej múky sú príliš tvrdé halušky)toľko, koľko Vám zemiaky „poberú“, aby cesto nebolo príliš riedke, ale ani husté. Vôbec sa nemusíte báť, že sa Vám cesto vo vriacej vode rozpadne, ak tam nedáte vajíčko. Ja cesto nesolím. Viac soli dávam do vody. Keď voda vrie hádžem halušky z „denka“ (lopárika) pomocou nožíka (starého príborového od starej mamy). Hneď ako halušky vyplávajú na vrch, vyberiem ich sitkom, scedené dám do väčšej nadoby, zalejem horúcou opraženou údenou slaninou a na koniec dám bryndzu. Takto pripravovala halušky moja prastará mama, stará mama, mamka a po nej som „žezlo prevzala ja a chutia celej našej rozvetvenej rodine. Eva

  25. Halušky? jak je vidět tak kolik lidí, tolik názorů a tolik halušek. Zcela vypouštím něco z pytlíku.Moje vlastní halušky považuji za nejlepší, zase věc názoru. Brambory struohám na hrubém struhadle, takže nevypouštějí řádnou šťávu a polohrubé mouky tolik, aby se nastouhané brambory spojily, bez vajíčka. Pak je vykrajuji lžičkou do osolené vařící vody, nechám vyplavat. Protože jsou z hrubých proužků brambor, tak po uvaření jsou halušky „chlupaté“. Mouky je v nich v podstatě málo. Halušky dávám do misky s velkým množstvím brynzy, která je krásně zaobalí. Na talíři je polévám osmaženou cibulkou. Je to vynikající. Je možno přidat i kysané zelí. No a nejlepší nakonec – zbylou vodu po uvařených haluškách , která je velmi kvalitní, použiji další den na buřtguláš.

  26. Hiii, Veronika, ty robíš halušky ako ja! A to som myslela, že to nikto tak nerobí :-)A tiež používam tú vodu čo ostane, to je škoda vyliať. Juj, tak som sa potešila. Inak táto diskusia je podľa mňa o ničom, každý si robí halušky ako mu chutí a tak to má byť (súhlasím s Džesí). A je hlúposť polemizovať o tom, či sú pravé slovenské halušky z Gemera alebo Liptova, prosím vás… Halušky sú podľa mňa pravé slovenské vtedy, keď sú s bryndzou :-) Inak prajem krásny deň všetkým

  27. Reakce na Veroniku. Kdyby si přidala vařené brambory, tak máš chlupaté knedlíky.Nezlob se,ale tohle halušky nejsou.Na Halušky se strouhají na jemnym, nebo mixujou brambory.

  28. Děláte mě chutě zítra je budu asi vařit. Ahojte

  29. Podľa mňa je vo varení halušiek rozdiel v tomto:
    – do halušiek vajce patrí, ale môže ísť aj hladká múka. preto, že je tam vajce, môže byť cesto redšie.
    – do strapačiek vajce nepatrí a robí sa z hrubej, prípadne polohrubej múky, tuhšie cesto. nemá ho čo spojiť, takže preto tuhšie.

  30. Do halušike dávam vajce aj ja. A aby boli halušky s bryndzou chutnejšie, dávam jednu kocku bryndze a leden kelímok pochúťkovej smotany. Sú omnoho chutnejšieako keď a robia len z bryndzou.Samozrejme navrhc rozpražená slaninka, najlepšie oravská. Prajem všetkým dobrú chuť.

  31. Objevili jsme tuto stránku a dostali jsme na halušky chuť. Náš problém bude, jak nahradit brynzu, špek tu máme. Mouku ale jen bílou nebo celozrnou. Sýrů je zde halda, ale Kriváň ne. Maruš dosud dělala jen noky, podle německého receptu. Halušky ale zkusíme jak s vejcem, tak bez vejce a i chlupatý knedlíky.
    Aleš z Victorie, Canada, BC

  32. Aleši halušky jsou dobré i z bílé mouky hladké a dají se jíst ne s brynzou ale kyselé zelí a nebo tvaroh tvrdý strouhat nebo si nech mléko zkysnout ale pochybuji že máš čerstvé od krávy a udělej si čerstvý syr a osol ho Skuz vše a nech si chutnat

  33. Alesi, v Canade muzes bryndzu nahradit Feta cheese, neni to uplne stejne, ale je to blizko. Pokud mas radeji slanejsi, tak bulharska feta, pokud moc nesolite, tak recka.

  34. Regi, kdy zase prijedes na halusky do Prahy?
    Pro milovniky halusek: strouham brambory uplne na jemno, aby pustily co nejvíce vody , pak pridam vsechny druhy mouky, osolim a vejce zasadne nedavam. Testo se musi tahnout a ne teci. Uvarene a scezene halusky promicham s vyskvarenym omastkem z uzene slaniny. Potom halusky na panvi opecu do zlatova a na zaver pridam bryndzu ze Zvolenske Slatiny (fakt je dobra. Pri servirovani je posypu opecenymi kostickami slaniny(3x3mm). A to je basta. Regi vam to muze potvrdit. Lita na halusky do Prahy az z Kanady. Mnam…

  35. A to ma T.F. svatou pravdu, mohu je jist k snidani, obedu, veceri, klidne kazdy den a ta slanina 3×3 tomu doda perfektni chut, vrchol dekadence! A jak vidite, je uplne jedno jaka mouka.

  36. tak já teda vařím halušky zásadně bez přidání vody, je tam o hodně víc brambor…asi tak 1000g ve slupce a na to celé 1 vejce a polohrubá mouka

  37. tak já halušky bez vody i bez vejce. Děláme je s opraženou cibulkou a zapečené se syrečky, to je fakt žrádlo. Chtěli by je každej den….

  38. Tak take dobre haluski,to sa mi moze len snivat o nich lebo som velmi daleko od domova….Ale aj tak dakujem,Peter z New Jersey USA.

  39. Som veľmi prekvapený ako sa halušky dostali do „sveta“. Keď som ich varil na návšteve v Prahe (1968), nikto mi nedôveroval. Dokonca som si musel zadovážiť bryndzu zo Slovenska, pretože nikde v blízkosti nebola. Som toho názoru, že halušky je možné variť podľa vlastnej fantazie. Či je to rýdzo slovenské jedlo pochybujem. Veď zemiaky ku nám priviezol Kolumbus až začiatkom 15. storočia. Čo jedli chudobní slováci predtým. Na začiatku boli zemiaky vzácnosťou, takže každý si ich zamiešal do múky toľko koľko si ich mohol dovoliť. Predtým si asi varili len tie halušky, ktoré boli (len z hrubej) múky. Pretože tá hladká, zo šrotovníkov na dedinách, sa predávala bohatším, aby mala rodina z čoho žiť. Myslím si však, že na tomto základe nech si halušky pripraví každý podľa svojej chuti, dôležité je že máme za čo jesť.

  40. Já jsem si vždycky myslel, že pokud jsou s „kyslou kapustou“, tak to nejsou halušky, ale strapačky.. Nebo se mýlím? A co jsou potom tedy strapačky?
    A kde sehnat v Čechách dobrou bryndzu??? Možná někde na Moravě, ale tady u nás je to fakt problém. Když má alespoň 30% ovčího mléka, tak můžu skákat radostí, ale i to je vzácnost:(((
    Nevím Darino, jak u vás na Slovensku, ale u nás mladý nevěsty většinou neuměj uvařit ani polévku z pytlíku (ono totiž rozpustit masox je hroznej problém). Asi se přižením na Slovensko. Ale kámoška mi včera přivezla pravou Brynzu, takže dneska si halušky udělám. Už se nemůžu dočkat, skoro si slintám do klávesnice.

  41. Surové strúhané zemiaky nahrádzajú vajce a sú pojítkom múky(1:1 hladká a polohrubá), aby sa halušky nerozvárali. Pridaním vajíčka sú halušky tvrdšie. Inak mám v Prahe vydatú dcéru, ale najlepší darček pre nich zo SR je vždy bryndza a gazdovsky vyudená slanina. Dcéru som halušky naučila variť, ale keď prídem na návštevu, zať požaduje aby halušky varila babička. Neviem či mu naozaj viac chutia tie moje alebo mi chce takto prejaviť viac náklonnosti. Do halušiek k paprikášu ide len vajíčko a polohrubá múka(sú krehkejšie). Z hladkej múky a vajca by boli k paprikášu tvrdé. Keď navštívite v SR salaš, vypýtajte si na riedenie bryndze žinčicu. Všetky zakysané smotany sú vždy len náhrada. Halušky so syrom, kapustou(sladkou, kysanou)som robievala na dovolenke ešte v bývalej NDR a všetky nemecké deti sedeli pod oknami našej chatky a netrpezlivo čakali kým ich ponúkneme.Doslova závideli mojej dcére akú má mamu,(kvoli haluškám).Varením halušiek s bryndzou sa celá domácnosť úplne prevonia.Myslím si, že preto tak chutia….

  42. …ozaj viete že sa nedoporučuje ponúkať bryndzové halušky cudzincom zvlášť Francúzom a Angličanom ? Pre nich je to na pohľad niečo odporne slizké a nejedlé .Ale ak sa odvážia potom určite svoju predpojatosť zmenia…

  43. Honzovi.
    Halušky vo všeobecnosti sú cestovina. Môžu mať rôzny tvar a môžu byť zhotovené z rôznych prísad.
    Čo sa tvaru týka, môžu byť sádzané nožom z lopárika, pretláčané cez haluškár, vykrajované čajovou, alebo polievkovou lyžicou.
    Halušky môžu byť hladkomúkové s vodou a vajcom. Tie sa zvyčajne pretláčajú cez haluškár a používajú sa ako príloha napr. k paprikášu, alebo perkeltu.
    Halušky môžu byť aj z krupice a snehu z vaječného bielku, prípadne krupicové s pečeňou. Tie sa zvyčajne vykrajujú lyžicou a pridávajú sa do mäsovej polievky.
    Halušky sa môžu pripraviť aj zo zemiakového cesta z podrhnutých surových zemiakov a polohrubej múky.Tie sa zvyčajne sádzajú nožom z lopárika. Môžu sa jesť s bryndzou, to sú bryndzové halušky, alebo s kyslou kapustou a tie sa potom volajú strapačky.
    Z predošlej diskusie vyplýva, že medzi ľuďmi sú obľúbené aj tvorivé variácie na tému halušiek. Nič to nemení na veci, tie cestoviny vo všetkých predošlých receptoch sú vždy halušky.

  44. Klement Mitterpach

    Naozajstne bryndove halusky!

    /niektore recepty mi pripominali svieckovu!/

    Otec pochadzal zo stredoslovenskeho kraja z Mostenice.
    Zemiaky ocistit a nastruhat-naskrabat na struhaku so stvorhrannymi zubatymi dierami. Potom zamiesat s hladkou mukou a stipkou soli. /Ja davam pol na pol aj polohrubej. Su trocha lahsie./ Cesto „akurat je v tedy, ked pekne po spodku nadoby dokola zamiesate varecou a ryha po vareci na vrchu cesta nestecie a zostava viditelna a drzi si tvar./ Zdoraznujem na vrchu/ Halusky treba hadzat do co najvacsieho mnozstva osolenej vody. Ak sa rozchadzaju, treba este pridat muku. Uvarene vyplavaju na povrch. Tam ich ja este chvilu povarim za obcasneho pomiesania. Pozor na vykypenie. Pri vyberani s redsim sitkom ich este oplachnem troha cistou vodou. Ked idem hadzat poslednu davku, dam oprazit obycajnu neprerastenu na kocky /cca 1,2 x 1,2 cm/ pokrajanu udenu slaninu. Zo zaciatku ju smazim na mensom ohni. /bez vody!/ Akonalhe kocky pustia tuk tak na vecsom ohni. Ak mam vsetky halusky uvarene uz v myske a aj slaninka je do chrumkava opecena, oblejem halusky s 2/3 vriacej vyskvarenej masti./bez oskvarkov/ Potom pridam na halusky neriedenu bryndzu a dobre premiesam. Na uplny zaver na vrch vylejem este zostavajucu 1/3 masti ale uz aj s oskvarkami. / Kto chce menej kalorii, neda vsetku vyskvarenu mast, ale len trocha masti s oskvarkami./
    Tento recept som pouzil aj raz, ked som na ture na Kriznu zakufroval a iduc za stekotom psov som prisiel na salas, ze sa spytam ako sa hore vytrepem skratkou. Baca ma odhovoril, ze to nestihnem lebo bude prsat. Nie velmi som tomu veril, lebo bolo asi 11 hodin a na oblohe bolo len par mrakov. Tak sme chvilu debatovali a obdivovali psov a tak…Zrazu sa ozval valach, ze baca, co budeme varit. Odpoved znela otvor si konzervu. Konzervu nechcem. Mali by sme urobit halusky. Na kdo ti bude varit? Tak som sa prihlasil. Neverili mi, ze viem varit, bali sa ze to vyjde navnivoc. Tak som varil v poriadnej zacmudenej kolibe s ohniskom uprosted. Valach varil vodu ja som robil cesto a baca miesil z ovcieho syra a soli pekne rukami bryndzu. Halusky boli super. Baca s valachom nadseny. Potom sme daco popili a o druhej poobede zafukal vietor a zacala hodinova burka s lejakom. Ked prestalo prsat pozbierali vsetky prazdne plastove flase a nacapovali mi do nich zincice a pribalili aj syr na cestu. Zincica mi tyzden vydrzala v chladnicke a bola vinikajuca. No a potom som sa 3x zucastnil aj varenia halusiek na MS v Tureckej. Najlepsie umiestnenie bolo 5-te miesto. Ale ta sutaz nie je o kvalite ale rychlosti.

  45. miluse.cinova

    dobry vtip podkalhotky:)

  46. Hi Cesky a Slovensky priatelia,

    Ja som prve pokolenie Australanka a rodicia pochadzaju zo Slovenska. Ked mamka prvy krat uvarila halusky tak mi velmi pochutili a pamatam,ze som jej hovorila ze chcem to sviatocne jedlo a prirovnala som bryndzu a halusky k Sol nad Zlato pohadke co mi otec citaval z Narodnych pohadok pred spanim.

    Od mamicky som sa naucila, ze halusky mozem robit i s hladkou mukou lebo ked rodicia prisli do Australii tak tu nebolo continentalneho productu a o krupickovej muke nevedeli tu. Teraz to robime pol a pol cize polovica hladka a polovica polohruba muka. Mamka ich skusa tak, ze podvihne varesku so zmesou a ked ta rychlo neodpadne tak su dost huste a nerozvaria sa.

    Mam radsej halusky struhane na struhladle ako rozmixovane v Mixer je v tom rozdiel.

    Problem je tu s Bryndzou tuto tu nedostat a tak musime ju robit z Bulharskeho alebo Greckeho syra “ Feta “ tento pomelieme alebo rozmixujeme a to na 20 dkg syra 10 dkg kyslej smotany.

    Dobru chut….
    S Krajansky pozdrav Ebika z Tasmanie-Australie

  47. […] Ako sa varia halušky […]

  48. Nás naučil v Belianských Tatrách bývalý mistr sportu v běhu na lyžích dávat do hlaušek pažitku a toho se držíme, to je bašta.

  49. dobrý nápad pažitka, ja dávam kôpor čerstvý alebo sušený tiež je to výborné, nemôžem pšenicu takže robím halušky zo špaldovej múky(spelt) sú výborné

  50. Ahoj. Když vás tady všechny čtu jak pějete chválu na halušky, uzrává ve mne rozhodnutí – uvařit. Aby jste rozumněli, jsem vedoucí jedné školní jídelny a řešila jsem dilema zda budou halušky děti jíst.

  51. Zrovna včera jsem dělala halušky s kyselým zelím a špekem. Musím se přiznat, dělám je ze sušené směsi Halušky Natura(je to rychlejší). Máme je raději s bryndzou, ale buď není k sehnání nebo je vyrobená z kravského mléka. Může mi někdo poradit, kde v Ostravě lze koupit kvalitní ovčí bryndzu? Jo, a když je pažitka, je to s ní moc dobré. Děkuji.

  52. Mám tu vzkaz pro Marcelu, co zvažovala, jestli budou děti halušky jíst – moje děti je milují a jelikož pracuji na internátě, tak mohu zodpovědně říct, že i houf dětí, co bydlí na intru je baští, až jim za ušima lupe. a to jsme v Záp. Čechách, tedy se Slovenskem tu nemáme žádné vazby a pro děti je to vlastně „cizí“ jídlo, doma jim ho většinou nevaří…

  53. Já si osobně myslím,že když někomu to těsto nedrží,tak tam dá prostě vejce.Jinak moje mamka je dělá bez vajec a s kysaným zelým a uzeným.A musím říct,že je to bobrota.A to jsme až z Liberce.
    Jinak by se spíš dalo říct,že si halušky dělá každý tak jak mu chutnají.

  54. Kupuji, teplé halušky v Kr. Poli v Tescu, jsou mooooooooc, moooooooc dobré. Každý týden aspoň kilo. Brňáci, zkuste! Fakt jsou vynikají a je to bez práce! Halušky – nejlepší mňamka!

  55. Dekuji za nazory, jak to varit. Vyberu si sve z toho a vyzkousim ;-)

  56. Pro Simču S.
    To byste se divila, právě do západních Čech přišla po válce spousta dosídlenců ze Slovenska, včetně mých rodičů, takže vazby jsou. Já dávám do halušek syrové zelí dušené na sádle a na cibulce.

  57. jiný kraj jiný mrav

  58. Prečítal som si tu diskusiu o haluškach a musím povedať, že je to fajn. Fajn je to, že halušky jednoducho stále sú. Keď sa povie halušky, vždy ma napadnú naši známy z NDR, ktorých sme chceli asi pred 30-timi rokmi pozvať na niečo slovenské a zároveň niečo exkluzívne a oni mali v očiach hroznú nedôveru a neviem, či to zjedli z chuti, ale skôr možno preto, aby nás neurazili. Jedol som už halušky všelikde, sklamala ma jedna Slovenská reštaurácia v Bratislave a najlepšie boli kedysi asi na Agrokomplexe, myslím v Oravskej kolibe, ale domáce sú proste domáce. Tak ako aj pizza je jedlo chudobných a nedáva sa do cesta nič len múka, voda, trošku oleja a trošku kvasníc, sú aj halušky jedlom chudobných, takže sa varili len z obyčajných surovín, ktoré mali chudobný Slováci doma. Halušky bez zemiakov, sú vlastne cestovina, ktorá sa v obmenách tiahne celou Európou a tam vajce určite ide, takže asi malo na slovenské halušky vplyv Uhorsko, kde sa halušky varia napr. s perkeltom. Naše detstvo bolo o haluškách a prívarkoch, takže sme ich mali doma často a na milión spôsobov, či už zemiakové, či obyčajné. Výborné sú s paprikášom, perkeltom i s praženicou a deti v škole sa nevedia dojesť halušiek so syrokrémom. Tie zemiakové sú dobré s bryndzou, kyslou kapustou, syrom atď a mne veľmi chutia aj špenátové so šampiňonovou omáčkou. Sestra žije na Cypre a nech už žijete hocikde raz vás chuť na halušky určite prepadne. No môžete napr. vyhľadať poľský obchod, čo sa konkrétne mojej sestre podarilo, alebo si urobiť náhradu bryndze, čo je asi tiež možné urobiť z hocičoho, ale bryndza je predsa len bryndza…

  59. halušky jsem do přečtení této diskuze dělal vždy bez vajíčka, strouhané brambory (6Ks velkych brambor) smíchané pouze s hladkou moukou (popřípadě i s polohrubou 50% na 50%) asi tak 200g, což je jeden hrnek na na mléko,čaj.. solím výhradně pouze vodu, kterou po vyndání hotových Halušek, sleji a pouziji na druhý den jako základu pro další polévku-hrachová,čočková,bramboračka atd.vlažná se dá i píti- proti gustu, žádný dišputát…

  60. My robime doma halusky dvojako – do bryndzovych nedavame vajce, iba hl. muku, zemiaky a vodu.
    Halusky ktore idu k paprikasu, robime s vajcom.
    :-)

  61. Dělal jsem dnes halušky poprvé , brambory před naškrábáním jsem umyl abych slupky mohl použít do vody ve které jsem pak vařil halušky.Ty slupky byly takový předskokan aby pustily škrob do vody.Samozřejmě jsem je potom odstranil.Do vody kromě soli jsem dal trochu octa.Nakráté brambory jsem dal do robota , přidal pepř a sůl a trochu pálivé papriky rozemleté.po vytvoření směsi jsem v robotu vyměnil krájecí nůž za hnětací ,vsypal mouku a pustil hnětač.Nebabral jsem se tedy s nějakým mícháním atd.Hodinu jsem vařil kysané zelí s kouskem uzeného které jsem měl předvařené a tedy po 10 minutách jsem jej vytáhl.Přidal jsem je rozkráté k osmažené slanině.Kysané zelí bylo velmi pikantní a nahradilo mi tak brynzu kterou bych bůhvíjak sháněl.Vodu chci použít podle rady na nějakou polévku.Zdravím.

  62. Přiznám se , že jsem neposlechl radu typu . na každou halušku jednu škvarku , nebo že by se měly příliš mastit.Omastku nebo slaniny jen s mírou .Kysané zelí nebo brinza dá haluškám zdravější rozměr. Ve zbylé vodě po haluškách teď vařím ořez kuře , bez dalších přísad . Pěkně to tu voní , jsem zvědav jak se to povede , podotýkám že do vody před vařením halušek jsem přidal asi dvě polévkové lžíce octa a převařil slupky z brambor , které jsem po krátkém povaření odstranil.Zdar.

  63. do halušiek davam vajičko bez neho su take sliske a držia sa spolu a ked su s vajičkom kludne ich možete po jednej haluške aj spočitat toje moj nazor a ked pridame brindzu so smotanov je to ako sa u nas hovori jedna kaša to my nechuti.

  64. Vsechny vas zdravim! Ja ziji od malicka v italii a nikdy jsem halusky nejedla ale musim je uvarit tady u nas taky neni brynza tak to vyskusim s tou fetou a a spek jsi kupujeme v rumunskem obchodu!!! Muzete mi rict jak dlouho se to vari?? Dekuji

  65. Všechny zdravím.

    K diskusi jenom tolik, že na tom vejci tolik nezáleží. Důležitější je celková konzistence těsta. To si každý, kdo vaří vychytá. Pocházím z Liptova a tam se prřipravovala takzvaná polovina. Vyrobíme domácí fleky (vejce, mouka, sůl) a uvaříme je. Brambory oloupeme a uvaříme pokrájené na malé kostičky o hraně cca 1, 5 cm. Brynzu smícháme se zakysanou smetanou v poměru 2:1 a vše zamícháme s brambory a fleky. Polijeme rozškvařenou slaninou, možno přidat i orestovanou cibulku.

  66. Vyzkouším recept halušky mě chutnají

  67. Pán Vladko, no neviem, tie halušky sa mi nepozdávajú, videli ste už vrchárske halušky, tak sa musia variť tak, že nastrúhate si zemiaky a v žiadnom prípade tam nejde žiadne vajíčko, ani letzná vodička, neexistuje, potom tam ide trochu soli, podla chuti a múka hladká a aj polohrubá , pol na pol a nahádzané halušky sa vyvaria a n e p r e m ý v a j ú, takže ste to pochopili ? Dakujem